De gemeente Utrecht wil de eigenaren van leegstaande panden harder gaan aanpakken. Er is een kans dat woningeigenaren een boete betalen als zij de leegstand niet melden. De gemeente kan huurder voordragen en de maximale huurprijs bepalen.

Amsterdam heeft deze regel al ingevoerd voor kantoren en woningen. Er ligt nu de eerste conclusie op tafel; de gemeente ziet ook de meerwaarde van een hardere aanpak. In tegenstelling tot de hoofdstad, ziet Utrecht op dit moment vooral voordelen bij woningen niet bij kantoren. Voornamelijk omdat de leegstand bij kantoren laag is.

De gemeente kan met de verordening eigenaren een hoop verplichten. Zo moeten woningeigenaren leegstand van meer dan zes maanden melden en daarover in overleg gaan met de gemeente. Als de leegstand langer dan twaalf maanden duurt kan de gemeente een gebruiker voordragen voor het gebouw en de eigenaar verplichten om voorzieningen te treffen voor de potentiƫle huurder.

De gemeente gaat het komende half jaar het voorstel uitwerken. Nieuwe regels kosten ook geld dus de gemeente moet gaan kijken welke maatregelen het beste werken.

Bron: Duic
28 januari 2021

Rate this post